BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Home » Anti-Imperialist Front »  Солидарност с борците срещу фашизма

 Солидарност с борците срещу фашизма

ХОРА БДЕТЕ!

 Солидарност с борците срещу фашизма

Айтен Озтюрк е от  арабски произход, родена е в град Антакия (Турция). От рано се включва в борбата за независима, демократична, социалистическа Турция. В тази борба тя губи брат си, неговата съпруга и сестра си.

Айтен излежава присъда и е освободена. Наред с мъката за близките и другарите си, тя нарамва и борбата им. Продължава своята организационна дейност и отново попада в списъка на издирваните. Тогава решава да напусне Турция и да продължи по пътя на борбата в емиграция. На 9 Март 2018 година Айтен е арестувана на летище Харири в Бейрут (Ливан) със съмнение за нередовни документи. Една седмица е разпитвана в отдел емиграция. Там не ѝ е разрешено да се възползва от правото си да емигрира в трета страна. Вместо това тя е „в неизвестност“ от 14 март до 28 август. Близки, адвокати, представители на различни организации въпреки усилията им не могат да получат информация от и за нея.

Запитано е ливанското правителство, къде е Айтен Озтюрк? Ако е осъдена кога, с какво обвинение, къде е закарана, защо адвокатите ѝ не получават информация за нея? Отговор няма.

Ако е предадена на турските власти, на какво основание и кога? Отговор няма.

Запитано е и турското правителство: ако Айтен е предадена от Ливан, къде се намира? Защо семейството и адвокатите ѝ не получават никаква информация? Отново няма отговор.

След като въпросите, зададени от близките и адвокатите на Айтен към съответните институции на двете страни, не намериха отговор, тогава приятели и другари на Айтен публично зададоха тези въпроси.

На 28 август т.г. специални части на турската политическа полиция инсценират „откриването“ на Айтен в безлюдна местност недалеч от Анкара. Късно вечерта на същия ден адвокатите успяват да я видят за кратко. На 30 август Айтен е изправена пред съд, който решава да бъде оставена в ареста, след което е откарана в затвора Синджан (в Анкара). Не ѝ  е дадена възможност да разкаже пред съда за преживяното. Не е изслушана, не е записано в протоколите, че през цялото време, докато е била в неизвестност, тя е била изтезавана. Очевидно режимът на Ердоган не желае да слуша неща, които са му добре известни и за това ние, нейните приятели ще ви предадем това, което тя разказа.

А именно, след арестуването си Айтен е поискала политическо убежище в трета страна. Извели са я от мястото, където е била държана една седмица с чувал на главата и белезници. Тя си спомня, че е качена на самолет и онези, които я водят, ѝ казват, че заради нея са докарали цял самолет.  Кацат може би след повече от час полет. Чувалът от главата ѝ не е свалян и ръцете ѝ постоянно са с белезници. Дни наред е изтезавана и държана гола, с вързани очи и ръце. Предлагат ѝ да сътрудничи.Тя отказва. Престава да говори каквото и да е с инквизиторите си. Мълчала месеци наред! Когато за първи път се среща с адвокатите тя има затруднения с говора!

Сега е в килия на затвора Синджан с още три затворнички. Те помагат на Айтен да се възстановява. Преброили са 868 белега от рани по тялото ѝ.

Както всеки престъпник режимът на Ердоган се страхува от истината и се старае да скрие своите престъпления. За това ние ще направим всичко, което е по силите ни, истината за Айтен да стигне до колкото може повече хора, за да могат те да изразят възмущението си от факта, че един политически емигрант е арестуван и предаден против волята му на държавата, която го преследва, след което в продължение на месеци е подложен на изтезания и държан в неизвестност. Апелираме:

Пишете на министъра на правосъдието на режима на Ердоган в Турция и на правителството на Харири в Ливан, протестирайте пред посолството на Турция.

Може да пишете и на Айтен в затвора, всеки поздрав ще е лек за раните ѝ.

Настояваме правителството на Харири да предостави пълна информация и да посочи виновните за арестуването и депортирането на политическия емигрант и борец срещу фашизма Айтен Озтюртк от Ливан в Турция.  Режимът на Ердоган носи пълната отговорност за незаконното отвличане от друга страна, за лишаването от всякакви права и за жестоките изтезания на които е била подложена Айтен.

Не се съмняваме, че борбата на турския народ срещу фашисткия режим ще завърши с победа и това ще е най-суровото и справедливо възмездие за всичките му престъпления. Нека сега покажем нашата солидарност и подкрепа за Айтен, която е в първите редици на тази антифашистка борба.

Айтен вече извоюва своята победа с мълчанието си, сега е наш ред да издигнем гласа си в нейна защита! 

Антиимпериалистически Фронт

Адрес на Министерството на Правосъдието на Турция

06659 KIZILAY / ANKARA

Republic of Turkey

Ministry of Justice

 

Телефон:  +90 (0312) 417 77 70

Факс:  +90 (0312) 419 33 70

E-Mail:  [email protected]

— — —

Адрес на Айтен Озтюрк

Sincan Kapalı Kadın Hapishanesi

Sincan / Ankara

Ayten ÖztürkCheck Also

THE CONSTITUTIONAL COURT SAYS THAT THERE IS NO THREAT TO ALI OSMAN KÖSE’S LIFE!

20.06.2021 THE CONSTITUTIONAL COURT SAYS THAT THERE IS NO THREAT TO ALI OSMAN KÖSE’S LIFE! ...

%d blogcu bunu beğendi: